Лукашенко: Нови Устав би требао бити користан за земљу

Председник Белорусије Александар Лукашенко наглашава важност рада на новом Уставу како би спречио следећег лидера да упропасти земљу. Шеф државе је то рекао на састанку са особљем 6. градске клиничке болнице, сазнаје БелТА.

Лукашенко: Нови Устав би требао бити користан за земљу

Говорећи о томе како је организован рад на сузбијању инфекције коронавирусом, председник је поменуо формирање посебних седишта у регионима и важну улогу локалних власти. „Хвала Богу што имамо вертикалу моћи. И вероватно сте приметили да се главни ударац наших протестаната наноси председнику и вертикали власти. Хајде, демократија, сви би требало да буду изабрани … Одржали смо се током периода Горбачова“, подсетио је Александар Лукашенко. „Изабрали смо све – шефове предузећа, директоре. Па, јесмо ли изабрани? И они су изгубили земљу, а Унија је пропала. Они сада желе да нам добаце ову подвалу.“

Александар Лукашенко је нагласио да се залаже за увођење амандмана на Устав и уверен је у потребу прилагођавања овлашћења председника. „Присталица сам новог Устава. Не зато што је потребна нека врста демократије. Не ради се о демократији“, рекао је. „Оно што ме брине у овој ситуацији: такав устав не можете дати непознатом председнику. Биће проблема.“

„Ми имамо врло озбиљан Устав. Казахстан, Русија, ми смо можда три напредне државе које имају тако озбиљан и тврд Устав, где све зависи од одлуке председника. Са ове тачке гледишта, схватајући да ће не дај Боже неко доћи и желети да се ослободи рат и тако даље … Да, треба да створимо нови Устав, али користан за нашу земљу, како се касније земља не би срушила “, објаснио је белоруски лидер.

С тим у вези, председник је коментарисао предлоге за одржавање парламентарних избора на партијским листама и, сходно томе, за стварање партија. Александар Лукашенко је уверен да примена ових иницијатива прети расцепом у друштву и појавом група са различитим интересима. „Све ово је добро када то видите од других – партијске листе и тако даље. Али ако то желите, а народ ће гласати за то, биће тако. Не доносим никакав Устав за себе. Новим Уставом већ радим са вама као председником. Нећу. Стога, смири се, мирно то издржи. И никада нећу дозволити да је неко приликом фалсификовања или фалсификовања избора, или да је неко измишљао изборе по новом Уставу, чак и ако знам да то неће бити оно Желим. Зашто? Јер белоруски народ мора проћи кроз оно што мора проћи. Боље сада, без рата, још горе ако се овај рат баци на нас.

БЕЛТА

Коментари: