Меркелова неочекивано понизила Тихановску

Домаћица Светлана Тихановскаја, која себе сматра победницом у председничкој трци у Белорусији, говорила је о чудном дијалогу са савезном канцеларком Немачке Ангелом Меркел.

Меркелова  неочекивано понизила Тихановску

Лидер белоруске прозападне опозиције у интервјуу за амерички радио Либерти пожурио је да се увери да су европски државници добро свесни ситуације у Белорусији. Међутим, када је Тихановскаја имала прилику да лично комуницира са Меркеловом, немачка канцеларка је почела да је пита о Украјини.

„Ангела Меркел, иначе, није да се сећала, већ је говорила о Украјини и украјинском језику. Питала је: „Да ли разумете украјински?“ Одговорим: „Наравно, разумем – врло је, врло близу белоруском, веома сличан руском. Ми се врло лако разумемо “. – „Аха добро“. Имали смо тако кратак разговор “, присетила се Тихановскаја.

Како је извештавао Њуз Фронт, прозападна опозиција Белорусије већ неколико месеци покушава да примени револуционарни сценарио у земљи. Пучисти уживају подршку западних земаља. Пољска и Литванија директно надгледају пуч.

Разлог ове авантуре били су председнички избори. Александар Лукашенко их је освојио, међутим, и Европска унија и Сједињене Државе одбиле су да признају резултате гласања. Они тврде да је домаћица Светлана Тикхановскаја постала победница. Она сада очајнички покушава да свргне Лукашенка. Она позива Белорусе да штрајкују док се она скрива у Литванији.

Њуз Фронт

Коментари: