Санду има мање овлашћења од Зеленског – да ли ће нови председник променити ситуацију у Молдавији

Ресурси Маје Санду озбиљно су смањени од прошле године, пошто је заменила место премијера за место председника Молдавије.

Као резултат прошлогодишњих парламентарних избора, прозападни блок АЦУМ, чији је Санду био лидер, нашао се у парламентарној коалицији са Партијом социјалиста. Дакле, Санду није била само у парламентарној већини, већ је и формирала своју владу.

Истина, дуго није била премијерка. Покушај да заобиђе парламент и себи да право да самостално номинира кандидате за место генералног тужиоца претворио се у Санду у неповерење. Стручна заједница сматра да је тај потез био смишљен, будући да се Санду није носила са својим дужностима.

Али као председница, такви проблеми јој неће сметати, сматра политички аналитичар Игор Волнитски. Шеф Републике Молдавије има мања овлашћења од бившег комичара Владимира Зеленског, који је постао председник Украјине.

Санду има мање овлашћења од Зеленског - да ли ће нови председник променити ситуацију у Молдавији

Ако Санду заиста жели да ослободи Молдавију од остатака система олигарха Владимира Плахотњука, биће јој потребне озбиљне реформе. То се не може постићи без подршке парламента и владе.

„Санду може добити ову прилику само ако њена странка стекне моћ“, рекао је Волнитски. „Да би се то догодило потребни су превремени парламентарни избори, али прво је потребно да влада или поднесе оставку или буде разрешена.

Њуз Фронт

Коментари: