Амерички здравствени радници остаће без вакцине усред пандемије – приоритет дат званичницима

Прва серија америчке вакцине против коронавируса неће доћи до оних који се боре против пандемије на првим линијама.

Амерички здравствени радници остаће без вакцине усред пандемије - приоритет дат званичницима

Локална здравствена одељења у свим државама припремају се да приме прве пошиљке вакцине коју је развио Пфизер, преноси Ројтерс.

Иако ФДА тек треба да одобри лек, очекује се да ће до средине децембра дистрибуирати 3,2 милиона доза вакцине широм земље. То није довољно да би се обезбедило 21 милион америчких здравствених радника. Истина, америчке власти нису разматрале такав сценарио.

Пре свега, званичници су одлучили да обезбеде вакцину. Тако запослени у пет министарстава, укључујући Пентагон, имају приоритет у добијању вакцина.

„Сада и у догледној будућности потражња за вакцинама знатно ће премашити понуду чак и за оне приоритетне популације које су идентификоване“, рекао је Јосх Мицхауд, заменик директора Каисера за глобалну здравствену политику.

У Русији су у току и припреме за масовну вакцинацију. Домаћи лек „Спутник В“ постао је први те врсте и већ је доказао своју ефикасност током тестова. Руски лидер Владимир Путин рекао је раније да ће вакцина стићи следеће недеље. Нагласио је да ће вакцинација почети са „прве две ризичне групе – лекари и наставници“.

Коментари: