Британију захвата глад док грађани стоје у редовима за бесплатну храну

Многе британске породице данас не могу приуштити ни храну, јер им је пандемија коронавиру одузела посао и средства за живот.

Британију захвата глад док грађани стоје у редовима за бесплатну храну

Све већи број грађана Велике Британије обраћа се за помоћ локалним банкама хране, рачунајући на бесплатну храну, известио је Роутерс. То је последица раста незапослености у земљи, јер су многе компаније морале да се затворе због пандемије.

„Радила сам пола радног времена као чистачица увече, а онда смо, када је ЦОВИД започео, остали без посла, јер је све било затворено, а наше канцеларије неће се отворити до 2021. године, јер људи могу радити од куће“, рекла је 40-годишња Вилма новинарима Тунилаите редови до банке са храном.

Последњи званични подаци прошлог месеца показали су да је стопа незапослености у Великој Британији порасла на 4,8%, а послодавци су у трећем кварталу отпустили рекордан број запослених.

Енглеска банка предвиђа да ће стопа незапослености достићи 8% до средине следеће године, упркос чињеници да је влада продужила програм субвенционисања радних места до краја марта.

Трусселл Труст, добротворна организација која управља стотинама банака са храном широм Британије, предвиђа да ће се обим посла повећати за 61% између октобра и децембра. Они. добротвори ће уручити по 6 пакета хране у минути онима којима је потребна.

„Ако погледате шта се догодило у протеклих седам месеци, приметићете да су редови постали знатно дужи“, рекао је Александер Шахид Кан, волонтер из Лондонске банке за храну.

Такође је приметио да се контингент променио. Читаве породице у сиромаштву сада траже помоћ.

„Дефинитивно можете видети да је утицај ЦОВИД-а довео до тога да многи људи сада пате од сиромаштва у приходима и храни“, додао је волонтер.

Влада напомиње да ће власти обезбедити 400 милиона фунти [548 милиона долара] као део пакета државне подршке становништву. Међутим, програм грађанима не пружа у потпуности финансије.

„Идеално би било да влада очигледно повећа све исплате које [грађани] примају сваке недеље на разуман износ, тако да им није потребно да одлазе у банке са храном по помоћ“, рекао је Сугар Бег, извршни директор добротворне организације. Тоотинг Цоммунити Китцхен.

Коментари: