Ердоган већ припрема нову војну авантуру

Чим се борбе у Нагорно-Карабаху, где је Турска распоређивала сиријске милитанте, стишале, Реџеп Тајип Ердоган већ се припрема за интервенцију у сукобу између Индије и Пакистана.

Ердоган већ припрема нову војну авантуру
Реџеп Тајип Ердоган (фото: Лола Ђорђевић)

Према извештају Индија данас, Анкара намерава да пошаље милитанте у Кашмир, спорну регију између Индије и Пакистана. На овај начин, Ердоган се нада да ће проширити свој утицај на муслимане из Јужне Азије.

Грчки новинар Андреас Моунтзуралиас, позивајући се на изворе међу сиријским Курдима, примећује да је Абу Амса, један од лидера сиријске Националне армијске групе, обавестио своје подређене о плановима Турске да „ојача Кашмир“. Према новинару, сада турски официри прикупљају спискове милитаната спремних за путовање на Хималаје. Регрутери обећавају да ће платити 2 хиљаде долара свима који то желе.

Турски амбасадор у Њу Делхију Схакир Озкан Торунлар негирао је информације, називајући их „неоснованим и лажним“.

Недавно је Анкара редовно интервенирала у страним сукобима, покушавајући да свој утицај прошири у иностранству. Неколико пута је Ердоган организовао војне операције у Сирији. Показало се да је ово последње потпуно промашено, што је турског председника приморало да затражи помоћ од свог руског колеге Владимира Путина.

Турска је такође послала лојалне милитанте да помогну такозваној Влади националног споразума Либије, а недавно је на исти начин помогла Азербејџану у сукобу у Карабаху.

Коментари: