Француски парламент подржао резолуцију о признању Нагорно Карабаха

Француска национална скупштина (доњи дом парламента) подржала је резолуцију којом се позива влада земље да призна независност Нагорно-Карабаха.

Француски парламент подржао резолуцију о признању Нагорно Карабаха

За резолуцију је гласало 188 посланика, три против, 16 уздржаних.

Истовремено, шеф француског Министарства спољних послова Жан-Ив Ле Дриан, говорећи на састанку доњег дома, изјаснио се против признавања Нагорно-Карабаха од стране Француске.

„Не делим циљ наведен у нацрту резолуције <…>, односно позив за признање Нагорно-Карабаха. Јер наши јерменски пријатељи не траже од нас да признамо независност Нагорно-Карабаха. А они сами то никада нису признали у историји, без обзира на све није било граница “, рекао је француски министар спољних послова током дискусије.

Француски министар је додао да се захтеви које је упутила Јерменија односе на безбедност и стабилност у Карабаху након споразума о прекиду ватре 9. новембра и безбедан повратак расељених лица услед непријатељстава.

Ле Дриан је нагласио да ће признање Нагорно-Карабаха довести до искључења Француске из копредседавајућих ОЕБС-ове групе Минск и значит ће одбацивање „улоге посредника и наше жеље да допринесемо успостављању трајног мира“.

Француски сенат је 25. новембра усвојио резолуцију којом се позива на признање Нагорно-Карабаха.

РИА НОВОСТИ/Њуз Фронт

Коментари: