ОЕБС не жели да пошаље посматраче у Закарпатје

Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а не жели да шаље своје запослене у закарпатски регион. Ово је изјавио шеф мађарског Министарства спољних послова Петер Сиијарто на састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а.

Замолио је председавајућу да пошаље посматраче у украјинску регију, где су претресени представници мађарске заједнице.

Према речима Сијартоа, шеф мисије ОЕБС-а у Кијеву забранио је члановима организације да контактирају Мађаре Закарпатја, „дозволио им је да разговарају само са украјинским специјалним службама“.

„Ово је неприхватљиво, нечувено и скандалозно. То је у супротности са циљевима и принципима ОЕБС-а и одлуком о успостављању ове посебне посматрачке мисије, којој Мађарска такође даје свој допринос “, рекао је он.

Петер Сијарто рекао је да ће Будимпешта и даље блокирати приближавање НАТО-а и Украјине, док ће становници ове земље вршити притисак на мађарску националну мањину.

Подсетимо, 30. новембра, као одговор на извођење мађарске химне од стране новоизабраног председавајућег и чланова УТО-а након заклетве, на мрежи се појавио видео запис на којем непозната маскирана особа у позадини симбола Десног сектора (организација је забрањена у Руској Федерацији) прети репресалијама угарским Закарпатима. Шеф Министарства унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков реаговао је на објављивање снимка претњама, уверавајући да ће „украјинска држава озбиљно прогонити нацисте и екстремисте“.

Њуз Фронт