Руски новинар отпуштен из америчког медија због критике Наваљног

Новинар Тимур Олевски отпуштен је из америчких државних медија због критиковања блогера Алексеја Наваљног.

Према РТ-у, канал Настојашије Времја, који је у Русији препознат као страни агент 2017. године, отпустио је новинара због говора у току Олега Кашина. Олевски је критиковао и осудио прогон медијских радника, који је Навални организовао ради разговора о информацијама о томе да ли отац Јулије Наваљни може бити повезан са специјалним службама.

Према самој Навалној, њен отац је наводно радио у истраживачком институту и ​​давно је умро. Међутим, постоји верзија да је отац Наваљинове супруге био запосленик амбасаде у Лондону и да и даље живи у британској престоници. Поред тога, наводно је био повезан са специјалним службама, посебно са КГБ-ом.

Напомиње се да је формални разлог отпуштања био тај што Олевски „није пристао да се појави у независном току“. Како је известила Медуза, Олевски намерава да напусти канал по договору страна у наредних неколико месеци. Разлоге свог одласка не може да коментарише због уговора.

Олевски ради као водитељ ТВ канала Настојашије Времја од 2015. године.

Руско Министарство правде је 5. децембра 2017. године на листу страних агената, заједно са Гласом Америке и Радијем Слобода, као и неколико других медија, уврстило ТВ канал Настојашије Времка.

„Настојашије Времја“ је телевизијски канал створен уз учешће Гласа Америке, непрофитне медијске корпорације РСЕ / РЛ (Радио Слободна Европа / Радио Либерти), која се финансира из донација америчког Конгреса преко Глобалне агенције за медије (УСАГМ). Редакција канала налази се у Прагу.

ВЗГЉАД

Превод:Њуз Фронт Србија