Склоните шаховницу!

Службени назив Херцегбосанска жупанија који је неуставан и шаховница као грб овог кантона вређају српски конститутивни народ, због чега ће Kлуб Срба у Скупштини кантона на првој наредној сједници клуба покренути питање службеног кориштења неуставних обележја и назива имена у кантону, рекао је Срни делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета.

„Уставни суд је прогласио неуставним назив кантона и обележја, али, нажалост, и дан-данас се користи “Херцегбосанска жупанија” као службени назив и шаховница као грб кантона. То не да не приказује присуство остала два конститутивна народа, него нас и вређа“ – истакао је Броћета.

Он је навео да је ово само један пример, а има их низ, где доминантни хрватски народ не уважава постојање друга два народа, поготово српског који је већина у три од шест општина овог кантона.

Броћета је истакао да ће у наредном периоду уследити борба за српска уставна права.

„То не смемо нити ћемо препустити да тек тако иде, следи нам права борба за наша уставна права, јер само тако можемо очувати српски идентитет на овим просторима или ћемо, у противном, временом ишчезнути са ових простора. Не смијемо допустити да наша будућа покољења забораве претке који су, нажалост, кроз векове водили сличну борбу за опстанак и достојанство нашег народа на овим просторима“ – рекао је Броћета.

Он је најавио да је у плану да буде упућен захтев локалним заједницама унутар Ливањског кантона да доставе имена назива улица, а где год примете да назив директно вређа српски народ – тражиће преименовање.

„Уколико нас не испоштују, у општинама где имамо власт улице ће носити називе Светог Саве, Kарађорђа, Милоша Обилића, цара Лазара и слично“ – поручио је Броћета.

Застава и грб кантона били су исти као и застава и грб бивше Хрватске заједнице Херцег-Босне. Ове симболе прогласио је неуставним Уставни суд Федерације БиХ, јер представљају традиције само једног конститутивног народа (Хрвата). Локална влада, међутим, и даље користи ова обележја.

Осим неуставног назива Херцегбосанска жупанија, користе се и називи Kантон 10 и Ливањски кантон.

Националист