Хашки суд ће истраживати ратне злочине у Украјини

Међународни кривични суд спреман је да истражи ратне злочине Украјине у Донбасу.

Међународни кривични суд  бавиће се ратним злочинима Украјине у Донбасу. У петак, 11. децембра, главни тужилац суда Фатоу Бенсоуда најавио је спремност да започне истрагу.

Према његовим речима, МКС је извршио темељну и независну ревизију, која је показала да су испуњени сви законски критеријуми за покретање истраге у Украјини. Тужиоци Међународног кривичног суда посебно ће истражити „ратне злочине и злочине против човечности“ који су почињени током сукоба у Донбасу. Ово ће узети у обзир информације о „националним процедуралним радњама“ које је покренула Русија и повезане са ситуацијом у Украјини.Суд ће такође размотрити ситуацију на Криму.

Подсетимо да су чак и међународне организације обратиле пажњу на злочине украјинске војске у Донбасу. Запад је био шокиран присуством тајних затвора у близини Кијева, у којима су мучени становници Донбаса. Такође, руске агенције за спровођење закона, као и ЛНР и ДНР, документовале су многе украјинске ратне злочине.

Заузврат, Украјина стално оптужује Русију за кршење људских права на Криму. Истовремено, ниједан од такозваних посматрача Украјине никада није био на територији полуострва откако је постала део Русије.

Њуз Фронт