Британци поново о Наваљном

Контроверзни опозициони лидер Алексеј Наваљни који пати од метаболичког синдрома поново је коришћен за антируску информативну кампању.

Како је раније известио Њуз Фронт, 20. августа Наваљном је позлило током лета, па је због тога авион хитно слетео у Омск. Пребачен је у болницу али је касније превезен у Немачку. Касније је у Берлину објављено да је Наваљни наводно отрован отровом групе Новичок. Иако нису изведени докази, руска влада је одговарала за инцидент.

Месецима након инцидента, британски лист Тхе Тајмс извештава да су поново покушали да затрују руског либерала. Наводи се да су новинари информације наводно добијали из неких извора западних обавештајних служби.

„После неуспелог првог покушаја атентата, осумњичени службеници државне безбедности покушали су да изврше атентат“, пише Тајмс. „То је учињено с очекивањем да ће он [Наваљни] бити мртав док стигне у Берлин.“

Према Тајмсу пре него што је послат у Немачку Наваљни је примио другу дозу високо отровне супстанце али је успео поново да преживи.

Верзија о тровању Наваљног од самог почетка изазвала је широк одјек у стручној заједници. Дакле, током година западни медији су озлоглашеног Невбие-а позиционирали као невероватно смртоносну супстанцу. Због њега су у британском Солсберију где је наводно отрован пребег Сергеј Скрипаљ, специјалисти отишли ​​у одела за хемијску заштиту.

Наваљни је пак, почео да се опоравља у Русији. Главни токсиколог омске области Александар Сабаев објаснио је да је пацијент имао метаболички синдром. Штавише, Наваљнијево стање било је могуће стабилизовати без поступка ултра-хемофилтрације.

„У случају тровања органофосфатним једињењима, немогуће је спасити особу без поступка ултрахемофилтрације. Нисмо користили овај поступак, јер није било индикација – није било тровања “, рекао је токсиколог.

Њуз Фронт