Молдавија: Нећемо потписивати никакав споразум са ММФ

Постоји ризик да ће плате и пензије за децембар и јануар каснити.

Према тг-каналу „Избор Молдова“, потпредседник „Платформ ДА“ Александру Слусари рекао је да Република Молдавија неће потписати никакве уговоре са Међународним монетарним фондом и неће добити финансијску подршку у износу од скоро 4,4 милијарде леја.

Политичар такође тврди да постоји ризик да ће плате и пензије за децембар и јануар каснити. Штавише, према Слусару, други буџетски трошкови неће бити могући у блиској будућности.

„Влада је првобитно предвидела да ће ове године Молдавија добити прву траншу од ММФ-а, а следећу траншу од ЕУ. Укупни трошкови одговарајуће финансијске подршке износили би приближно 4,4 милијарде леја. Већ је очигледно да овај новац ове године неће стићи у Молдавију, јер неће бити потписан споразум са ММФ-ом. Из података Министарства финансија схватили смо да ће у недостатку ове подршке стање на рачунима Трезора на дан 31.12.2020 бити око 2 милијарде леја. Треба напоменути да месечна исплата пензија и плата државним службеницима захтева око 3,5 милијарди леја. Јануар је традиционално најпроблематичнији за Министарство финансија у погледу акумулације дохотка. У том контексту, постоји озбиљан ризик да плате и пензије за децембар-јануар буду исплаћене са закашњењем “, написао је Слусар.

Њуз Фронт