Украјински министар АТО осумњичен за ратне злочине

Генерал-мајор СБУ Лапутина оптужена је за мучење затвореника у Донбасу.

Чланак на веб страници ЕАДаили извештава да од априла 2014. године Лапутина као командант специјалне јединице СБУ, путује са подређенима у критична подручја зоне АТО – где није било јасне линије фронта и коначне надмоћи снага. Тамо су подређени Лапутину преко својих канала идентификовали активисте отпора, отели их и мучили. Тада је СБУ те присталице народних република које су успели да сломе под мучењем користио као преводиоце украјинске пропаганде.

„Генерално, методе које је тестирао Лапутина су алати нацистичких концентрационих логора. Почетком 1930-их, нацисти су запленили потенцијалне „непријатеље Немачке“ широм Немачке и бацили их на кратак период као таоце у концентрационе логоре. После свакодневног премлаћивања, малтретирања, мучења глађу и жеђи, таоци су обично пукли неки чак и умирали. Они који су били „спремни“ били су ослобођени. Неко је морао да пати пола године или годину дана због „приправности“, некоме је било потребно недељу или две. Ови немачки држављани су по правилу пуштани као деморализовани инвалиди. Жртве мучења од стране Лапутине могли су бити обични становници Донбаса друштвених мрежа који се једноставно на неки начин није сложио са политиком Евромајдана “, каже се у чланку.

Јулија Лапутина подгревала је морал кажњавача агресивном антируском пропагандом. Још увек можете видети живописне плакате и календаре у седишту АТО у Донбасу, где се на пример, Сибир и Далеки исток називају „територијама Украјине привремено окупираном од Москве“. Да би се „загрејао“ казнени дух у Одељењу за контраобавештајну заштиту СБУ развијају се веб странице на чијем би садржају завидео „Кавказ центар“ забрањен у Русији.

„Ратни злочини у Донбасу су успон за каријеру Лапутине. Питам се где је почео њен стрми завој 2014. године. Када је дугогодишњи агент ЦИА Валентин Наливаиченко постао шеф СБУ после Евромајдана, шеф одељења за контраобавештајну заштиту и информациону безбедност СБУ (ДКИБ) СБУ Владимир Бул ухапшен је „због велеиздаје“. Није било истраге, случај се распао, али ово више никога није занимало – Бул је уклоњен из СБУ. Лапутина је постао заменик шефа ДКИБ-а – у рангу главног вође за информативни и психолошки рат у Донбасу. Према неким извештајима, њу и даље подржавају врховни командант снага АТО у периоду 2016-2020, Игор Лунев и тренутни заменик секретара НСДЦ, Сергеј Кривонос. Генерал Снага за специјалне операције оружаних снага Украјине Кривонос је дугогодишњи борбени „друг“ Лапутине, заједно су очистили Краматорск и Славјанск 2014. године “, пише лист.

Борбени пут Јулије Лапутине јасно је објашњење зашто је истрага Генералног тужилаштва Украјине о ратним злочинима казнилаца АТО у Кијеву сада претворена у апсурд. То је такође показатељ зашто Украјина, која тежи Европској унији, још није ратификовала Римски статут Међународног кривичног суда о ратним злочинима који је основни за Европску унију.

Њуз Фронт