Помен у Кравици, злочин за који нико није одговарао

У Kравици код Братунца служен је парастос за 158 настрадалих Срба из овог места и суседних заселака, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Муслиманске јединице из Сребренице упале су у српско село Kравицу на Божић те године и убиле 49 мештана и запалиле 688 кућа.

Жељку Лазићу убили су брата. Он је тог Божића 1993. године на првој борбеној линији бранио село.

„Мандићи су били запаљени, био је хаос и паника. Било је људи који нису хтијели ићи из својих кућа, и они су побијени“, каже Жељко Лазић.

„Убијали су све редом, нису штедели ни жене, ни дјецу, ни старце. Божић Мара запаљена је у својој кући, имала је 84 године. Убијен је Ерић Његостав од 82 године, његова супруга Ерић Kристина, а моја бака изгорјела је непокретна у кући, а имала је 79 година“, наводи председник општинске организације погинулих и несталих Радојка Филиповић.

„И тад кад су ишли и масовно палили српска села, убијали српску нејач, тада то никоме ни у међународној заједници ни било коме другом није било битно“, каже председник Борачке организације Миломир Савчић.

Двадесет осам година од српског страдања нико није одговарао за убиства и злочине у Kравици, као ни за остале злочине у великом броју српских села у средњем Подрињу.

Гордана Цимеша/РТС

Коментари: