,,Дан Републике посвећујем онима који ће доћи”

Наша Република слави још један свој Дан, а ми у молитвама помињемо Светог Стефана, њеног и нашег свеца заштитника, молећи му се да нас чува јер ћемо тако и ми чувати и сачувати Републику Српску.

На овај дан поменимо све мученике за слободу на овим просторима од буна и устанака против османских завојевача, преко бораца и жртава из Првог и Другог свјетског рата, до Одбрамбено-отаџбинског рата у којем смо се сачували од уништења и исковали своју Републику.

Овај велики дан у историји нас Срба западно од Дрине желим овај пут да посветим онима који ће доћи. Онима који су рођени и који ће се родити у Српској.

Студенти, ђаци и омладинци од Новог Града до Требиња, воле своју Републику Српску. Знају зашто је воле, те је та љубав сигуран гарант њеног трајања и опстанка.

Но не треба да мислимо да нема и да неће бити оних који би је уништили, који би вољели да нестане, да доживи поразе и да Српски народ сведу на “подношљиву мањину”, како су то говорили и радили нешто западније.

Због тога важно је понављати неке ствари сваког рођендана па и чешће како би поред љубави који наши људи гаје према Српској, спознали и рационалну оправданост постојања и трајања Републике Српске.

Када нам они недобронамјерни кажу да је настала на геноциду, одговорите им ријечима академика Милорада Екмечића: “Ако бисмо условно и прихватили закључак да је Република Српска плод геноцида – као што данашњи противници мира обичавају да кажу – онда би та реченица морала да гласи да је Република Српска плод геноцида над српским народом, а не над другим народима од њега. Република Српска је остатак остатака српске етничке заједнице западно од реке Дрине.”

Када вам кажу да сте фашисти питајте их гдје су им били дједови, у чијим јединицама. Питајте их колико је у ЗАВНОБиХ-у било њихових предака. Чије имена носе њихове улице? Не дозволите да вам наметну осјећаје крицице што сте то што јесте.

Пишите својим писмом, својом ћирилицом не додворавајући се другима, али учите све језике и писма.

Не одричите се својих територија, своје историје и културе гдје год се налазили. Немојте да продајете своју дједовину јер је нисте стекли већ је ваше да је сачувате за потомке. На многаја љета.

Живјела Република Српска и васколико српство!

Милован Бјелица/ИН4С