Млади људи остали без ноге због вируса корона

Болест је врло чудна и сматра да ју још увек не разумемо. Имамо људе од 90 година који изађу из болнице на ногама, а са друге стране, ових дана су имали младог човека, од 34 године, којем су морали да ампутирају ногу јер је добио тромбоемболију, указују лекари из Србије.

Млади људи остали без ноге због вируса корона

Корона нам ових дана открива своје најгоре лице, а једно од њих је и толико зачепљење крвних судова да смо имали случајеве када лекари нису имали избора него да пацијентим ампутирају део тела.

Београдски доктори сведоче о невероватним ситуацијама током епидемије корона вируса када су морали да ампутирају ноге или руке и, што је најгоре, младим људима, који су само су пре него што су оболели од короне били потпуно здрави.

Каква је ћуд ове ужасне болести говори страшна вест да је у ковид болници у Батајници преминуо младић који има свега 21 годину, док најмлађи пацијент на респиратору има тек 23 године.

Директорка ове болнице др Татјана Аџић Вукичевић испричала је да корона, осим што напада плућа, даје и честе тромбозе: „Човек се излечи и оде кући, али услед короне настане тромбоза и може да дође до акутног инфаркта миокарда, емболије, изненадне срчане слабости, смрти. То су и здрави, млади људи, без претходних болести, који су добили тромбозе због короне“.

Пре неколико дана у Батајници смо имали ампутацију, те још једну претпрошле недеље. То су заправо индикације за ампутацију, које ми не радимо, већ клиничко-болнички центри са операционим салама. И то је зачепљење великих крвних судова. Човек има 63, 64 године, није много стар, а цела десна нога морала је да му буде ампутирана – испричала је Аџић Вукичевић.

Са друге стране, додаје, младић од свега 21 годину изгубио је битку с короном 31. децембра, 15 минута пред поноћ!

„Упркос свим нашим напорима, дечко који је рођен 1999. и који је био на респиратору, је, нажалост, преминуо“ – рекла је Аџић Вукичевић.

Пре него што је добио корону, додаје она, младић није имао никакве болести, али је био врло гојазан.

Гојазност је, каже, велики проблем код ковида, а истраживања ће тек утврдити зашто је то тако. На респиратору је у овој болници и девојка од 23 године, која је сада најмлађи интубирани пацијент.

Како објашњава проф. др Василије Топалов из Новог Сада, тромбоемболија плућа је много опаснија, јер избацује плућа из функције, „све друге ствару су мање страшне“.

„Д-димери су ту најважнији за дијагнозу, они нам говоре о постојању запаљења и могућег тромба. Обично када је присутан тромб, Д-димери су јако високи. У склопу целе терапије ковида, антикоагулантна терапија има свој значај онда када се дијагностикује постојање тромбозе, било у плућима или на периферијама. Не може се систематски давати сваком. Не постоје још научни радови који говоре о томе да ли су боље прошли пацијенти који имају ковид, а већ превентивно примају антикоагулантну терапију, односно узимају лекове против згрушњавања крви“ – каже проф. др Топалов.

Атријална фибрилација је најчешћи тип неправилног и ирегуларног рада срца, повезана је старијом животном доби, која може довести до озбиљних компликација, као што је мождани удар. Пацијенти тада превентивно узимају лекове против згрушњавања крви, али због тога нису у мањој опасности у овој ситуацији.

„Зашто тај вирус код неког изазива зачепљење крвних судова, не зна се. То је нешто ново о чему сазнања откривамо полако. Ово што смо сазнали до сада, сутра уопште не мора бити тачно. Ко зна да ли ће болест уопште проучити у догледно време. Зато не треба бити искључив и доносити закључке само на неком личном искуству и ономе што си видео. Научни радови који треба да дођу, треба да буду смерница за дијагностику и даље лечење“ – наставио је овај љекар.

Дуго лежање и прикључивање на респиратор, такође може да додведе до дубоке венске тромбозе и тромбозе можданих крвних судова.

Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ др Марија Здравковић каже да корона вирус напада све органе и вероватно су његов таргет ендотелне ћелије, а то су ћелије које се налазе у сваком капилару.

„Овај вирус је системско оболење и у најтежим формама долази до клиничких слика које личе на сепсу, то је врло тешка болест“ – упозорила је др Здравковић.

Докторка је истакла је болест врло чудна и сматра да ју још увек не разумемо. Како додаје, имамо људе од 90 година који изађу из болнице на ногама, а са друге стране, ових дана су имали младог човека, од 34 године, којем су морали да ампутирају ногу јер је добио тромбоемболију. Не знају како и због чега.

Да корона може да убије с одложеним дејством, чак и када сте се од ње излечили, сведочи и проф. др Срђан Пешић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Нишу који вели да је наука показала како ова болест није само оболење дисајних путева већ болест читавог организма и скоро свих органа, а кључне промјене дешавају се у крви која почиње брзо да се згрушава.

Због тога, додаје, изгледа да пацијенти имају већу опасност да умру од коагулације, а не од упале плућа. Врло често се дешавају микрошлогови и прави шлогови у мозгу код пацијената с тешким ковидом.

Докторка Даница Грујичић објашњава да је за ковид 19 карактеристично то да изазива тромбоемболијске компликације у целом организму.

БН ТВ

Коментари: