Израел Шамир: Америчка двострука краљевства добра су шанса за спољни свет

У САД постоје два краљевства у којима владају одлазећи председник Трамп и долазећи Бајден.
Израел Шамир: Америчка двострука краљевства добра су шанса за спољни свет

Конгрес је данас започео још један импичмент Трампа који постаје једини два пута импичирани председник.

Бајден је већ наредио да десетине хиљада војника Националне гарде буду послати у Вашингтон на инаугурацију, а сада се – први пут у америчкој историји – тестирају на лојалност демократама. Војник примећен да се саосећа са Трампом и републиканцима биће послат кући или чак протеран. Тако Национална гарда постаје Плава гарда у предстојећем сучељавању.

У Вашингтону је у току огромна чистка војске и полиције на додатни захтев градоначелника Вашингтона даме најтврђих анти-Трампових уверења и шампиона БЛМ-а. ФБИ тврди да ће милион Трампових присталица организовати оружану побуну у Вашингтону и другим већим градовима. Желимо обе стране успех – корисно је измерити снагу како бисмо сазнали истинско поравнање ствари.

У Америци се обликује слика која је позната из историје. Тако је у Шпанији било у време када су се присталице краљице Изабеле бориле са присталицама краља Карлоса. Њихова два краљевства трајала су до средине 20. века када Изабеле и Карлоса већ дуго није било, али су се потомци њихових присталица борили на барикадама грађанског рата 1936-1939.

Нешто слично било је и у Јапану када су истовремено владала два цара – један у Кјоту, а други на планини Јошино познатој по цвету трешње. Цар је победио у Кјоту али други се такође одржао веома дуго, а након обнове Меији то је био он цар са планине Јошино који је препознат као легитиман иако је спор завршен 200 година раније.

Да видимо колико ће дана – месеци – година трајати спор између два председника у Сједињеним Државама! Чини се да ни инаугурација неће окончати то- баш као што крунисање није окончало спор у Шпанији и Јапану. Данас се чини да је ово вероватнији исход од оптимистичних прогноза странака које се још надају потпуној и недвосмисленој победи.

Уопште не верујем у Трампову способност да извуче победничког зеца из шешира. Али можда демократе неће моћи да дођу на власт онако како сањају. Једно је искључити Трампа са Твитера, а друго искључити милионе америчких срца. Па двострука снага је добар излаз за спољни свет укључујући Русију!

Израел Шамир

Коментари: