Ово се Србима неће допасти! Брисел и Албанци у акцији која би могла променити све

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон изјавила је да је „такозвани Вашингтонски споразум био под знаком питања у тренутку потписивања“.

Ово се Србима неће допасти! Брисел и Албанци у акцији која би могла променити све
Evropski parlament, Foto: Epa

Она је то рекла након што је вршилац дужности косовског председника Вјоса Османи пре неколико дана навела „да би требало размотрити делове Бриселског споразума, као и Вашингтонски споразум“.

Сврха Вашингтонског споразума није била да донесе стабилност на Балкан, то је углавном био ПР потез господина Гренела, рекла је Фон Крамонова за Косово онлај.

„Неке од тачака споразума могу бити важне и вредне, али уопште немају правни ефекат“, истакла је она.

Како је навела, Заједница српских општина је сложено питање и на њега се мора одговорити, али дефинитивно не у исхитреној декларацији, коју нису виделе стране у процесу.

„Вашингтонски споразум, такође, има неке тачке које су врло проблематичне, нарочито прихватање Јерусалима као престонице Израела“, додала је Фон Крамонова.

„Европска унија је веома посвећена међународно прихваћеној одлуци, главни град Израела је у Тел Авиву“, истакла је она.

„Србија као земља кандидат за ЕУ и Косово као потенцијални кандидат обавезали су се да ће своју спољну политику ускладити са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, стога не би требало да имају своје амбасаде у Јерусалиму, што би кршило међународно право“, закључила је Фон Крамонова.

Тањуг

Коментари: