Шта су се Путин, Пашињан и Алијев договорили ─ заједничка изјава у четири тачке

У Москви су у понедељак одржани трилатерални преговори председника Русије Владимира Путина, председника Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана о Карабаху.

Након састанка, лидери су потписали заједничку изјаву о развоју региона. Изјавом је предвиђено формирање посебне радне групе, којом ће руководити потпредседници влада трију земаља.

1. У циљу реализације тачке 9 Изјаве од 9. новембра 2020. године о деблокади свих економских и саобраћајних веза у региону, подржава се предлог председника Русије о стварању трилатералне радне групе под заједничким председавањем заменика премијера Азербејџана, Јерменије и заменика председника владе Русије.

2. Радна група ће одржати први састанак до 30. јануара 2021. године, на основу чега ће формирати списак главних области рада која произилазе из реализације тачке 9. Изјаве, постављајући као приоритете железничке и друмске везе, а такође ће одредити и друга подручја по договору између Азербејџана, Јерменије и Русије.

3. У циљу реализације главних праваца активности, копредседавајући Радне групе одобриће састав стручних подгрупа у овим областима из реда званичника надлежних органа и организација држава-потписница. Експертске подгрупе ће у року од месец дана након састанка Радне групе представити списак пројеката са образложењем потребних ресурса и активности за њихову примену и одобравање на највишем нивоу од стране држава-потписница.

4. Радна група ће до 1. марта 2021. године поднети на одобрење на највишем нивоу списак и распоред за спровођење мера које укључују обнову и изградњу нових објеката саобраћајне инфраструктуре неопходне за организовање, извођење и осигуравање безбедности међународног саобраћаја који се обавља преко Азербејџана и Јерменије као и саобраћаја које врше Азербејџан и Јерменија, а за које је потребан прелазак преко територија Азербејџана и Јерменије.

Трилатерални преговори одвијали су се иза затворених врата, са изузетком Путиновог обраћања на самом почетку. Руски лидер навео је да Русија цени партнерске и добросуседске односе са Азербејџаном и Јерменијом и захвалио је својим колегама на позитивном прихватању посредничких напора руске стране да прекине сукоб у Нагорно-Карабаху.

Лидери трију земаља су 9. новембра потписали споразум о прекиду борбених дејстава у Карабаху. Према том документу, под контролу Азербејџана су прешле три области у Карабаху – Агдамска, Келбаџарски и Лачински, док је Јерменија задржала део Лачинског коридора у ширини од пет километара који обезбеђује везу између непризнате Републике Нагорно-Карбах и Јерменије, без града Шуша. Дуж контакт линије у Карабаху распоређени су руски мировњаци, на територији Азербејџана биће формиран руско-турски центар за мониторинг споразума о примирју.

Спутник