Амерички стручњаци забринути су због модернизације руских ледоломаца

Војни стручњаци америчког портала Тхе Натионал Интерест примећују да су руски ледоломци „способни да извршавају не само мирне већ и војне мисије“, преноси ПолитРусија.
Амерички стручњаци забринути су због модернизације руских ледоломаца

„Русија„ милитаризује “свој северни бок и активно улаже у одбрану и развој инфраструктуре арктичког региона. На овај начин Москва намерава да ојача свој стратешки утицај и повећа своју економску предност укључујући и коришћење богатих могућности Северног морског пута “, рекао је посматрач портала Чрис Осборне.

Према његовим речима повећање броја ледоломних бродова и изградња предњих база на Арктику сведочи о спремности Москве „да силом брани своје поларне интересе“.

„Руски ледоломци могу се користити за заузимање стратешки важних пловних путева. С обзиром на то да бродови, радари и наоружани системи руске морнарице постају све тврђи и прилагођавани екстремној хладноћи, не може бити разлога зашто један од ледоломаца не би преузимао војне мисије. То могу бити борбене патроле, извиђачке операције или чак арктичко искрцавање “, рекао је војни стручњак.

Њуз Фронт

Коментари: