Бивши премијер Молдавије позвао је Санду да не жури с изградњом украјинских хидроелектрана

Бивши молдавски премијер Јон кику уверен је да је прерано разговарати о изградњи нових хидроелектрана са Кијевом јер еколошка ревизија пројекта још увек није завршена извештава ЕурАсиа Даили.
Бивши премијер Молдавије позвао је Санду да не жури с изградњом украјинских хидроелектрана

„На два састанка са премијером Украјине и на преговорима о платформи међувладине комисије који су се одржали почетком прошле године у Кијеву, молдавска страна је инсистирала на јасном ставу – никаква изградња хидроелектране на Дњестру док се еколошка експертиза пројекта не заврши. Сходно томе свако одступање од ове позиције може имати озбиљне последице “, рекао је Кику.

Такође је нагласио да је ширење Новоднистровског чвора повезано са територијалним уступцима Молдавије. Кику је подсетио да ако Молдавија закупи скоро 20 хектара на својој обали и Украјина подигне ниво у резервоару за још 7-8 метара, то ће проузроковати колебања нивоа воде у реци и довести до уништења екосистема доњег Дњестра.

„Заиста се надам да наша делегација у Кијеву данас није обећала да ће уступити територију. То би додатно закомпликовало билатералну агенду са суседном државом која је наш стратешки партнер и пријатељска држава “, рекао је Кику.

Њуз Фронт

Коментари: