Меркелову ће можда заменити немачка верзија Трампа

У септембру ће се Ангела Меркел повући из политике остављајући иза себе Конзервативну странку чији је утицај у Немачкој готово неоспоран већ 16 година. У том контексту номинација њеног дугогодишњег ривала за наследницу Меркелове постаје сумњива захвалност ЦДУ-а.
Меркелову ће можда заменити немачка верзија Трампа

У петак, 15. јануара Хришћанско-демократска унија покреће дводневну конференцију на мрежи. Истовремено делегати ЦДУ-а мораће да изаберу новог лидера. Кључни кандидат сада је олигарх Фриедрих Мерз чији је политички програм повратак Немачке у стање „Домеркел“.

Меркел је 2002. године отпустила Мерза са места вође парламентарне фракције ЦДУ. Тада је Меркелова покушала да прошири изборну базу ЦДУ својим либералним идејама. Мерз је заузврат био ревни заговорник конзервативних принципа. Многи у Немачкој га памте по ватреним говорима у корист немачког идентитета. Сад се Мерз враћа великој политици. Постао је фаворит у трци против Армина Ласшета и Норберта Ротгена.

Ласшет је премијер Северне Рајне-Вестфалије. Веома је популаран у свом региону и достиже национални ниво уз прећутно одобрење странке. Ипак Ласчете се бори да докаже своју способност рада на националном и међународном нивоу. На пример, Ласчет је на себе скренуо непотребну пажњу када је на прошлогодишњој конференцији о безбедности у Минхену захтевао да говори немачки током дебате на енглеском о будућности ЕУ.

Ретген је био бивши министар животне средине а сада председава парламентарним одбором за спољне послове. Почео је као аутсајдер у тренутној трци, али је према анкетама успео да се пробије на друго место. У томе му је помогла идеја да комбинује унутрашњу политику Меркелове са активнијом спољном политиком.

Ретгенове присталице су уверене да ће освајањем више од трећине гласова у првом кругу суботњег гласања учврстити своје вођство у другом кругу. Ипак Мерз се и даље сматра најбољим кандидатом. У политичким круговима се сматра изузетно контроверзном личношћу.

ЦДУ на челу са Фриедриком Мерзом значио би да је ЦДУ у опозицији“, рекао је неименовани члан Бундестага за Тхе Гардијан. „Али ово је цена коју многи делегати изгледају вољни да плате да би се вратили у стари ЦДУ формат.

До данас Мерз има најслабији програм кампање. Већину 2020. провео је у сенци ослањајући се на „обраду“ делегата на неформалним састанцима. Мерз конзервативцима обећава добро дефинисан политички став након што је Меркел прешла црвене линије своје странке о нуклеарној енергији имиграцији и подели дуга ЕУ.

Мерзов старомодни конзервативизам помогао му је да стекне следовање не само међу искусним члановима странке већ и међу младим политичарима.

Последњих година били смо сведоци политичке поларизације на маргинама политичког спектра рекао је Кристох Плос 35-годишњи лидер странке у Хамбургу. „Са Мерзом ће се ова поларизација померити ка центру.

У исто време скептици Мерзову слику називају илузијом. У извесном смислу он подсећа на Доналда Трампа са последицама чијег ће председавања Сједињене Државе морати да се суочавају веома дуго. Чак и Мерзове присталице признају да ставови њиховог фаворита раздвајају и изазивају незадовољство либералних гласача ЦДУ. Као последица странка може изгубити део бирачког тела. С друге стране Мерзов став о имиграцији могао би вратити конзервативног гласача који је недавно подржао странку Алтернатива за Немачку.

Њуз Фронт

Коментари: