Постало је познато колико ће Украјинце коштати вакцина против КОВИД-19

У Украјини ће цена дозе кинеског лека „КоронаВац“, коју испоручује харковска компанија „Лекхим“, износити 504 гривне или 18 долара.
Постало је познато колико ће Украјинце коштати вакцина против КОВИД-19

Према речима шефа надзорног одбора Лекхима Валерија Печајева за све ће бити постављена јединствена цена али она се може мењати у зависности од курса долара. Компанија ће, према Печаеву зарадити око 4% од испоруке вакцина.

Раније је Њуз Фронт објавио да је амерички председник Доналд Трамп својим указом забранио извоз вакцина против коронавируса све док их не добију сви Американци. Истовремено украјинске власти одбиле су руски лек игноришући епидемиолошку ситуацију у земљи.

Руска вакцина против коронавирусне инфекције постала је први лек ове врсте који је регистрован. Упркос критикама Запада, вакцина је привукла интересовање многих укључујући Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате. Заједничка производња лека започела је у Казахстану, а Украјина би такође могла рачунати на сличну сарадњу.

О том питању разговарало се на састанку генералног директора РДИФ-а Кирила Дмитријева, директора Института Гамалеја Александра Гинтсбурга и једног од лидера украјинске странке „Опозициона платформа – за живот“ Виктора Медведчука. Харковска компанија „Биолек“, која производи вакцине против дифтерије и тетануса, била је спремна да обезбеди своје капацитете за ово.

Њуз Фронт

Коментари: