САД се припрема за могуће протесте приликом инаугурације Бајдена

Недељу дана пре церемоније инаугурације новог председника Сједињених Држава америчке обавештајне службе почеле су да се припремају за нови талас немира који би могао да захвати Вашингтон.
САД се припрема за могуће протесте приликом инаугурације Бајдена

У среду, 13. јануара, америчка тајна служба започиње припреме за инаугурацију Бајдена и организује мобилизацију снага безбедности. Дакле за недељу дана у Вашингтону поред хиљада полицајаца и специјалаца дежураће и 15 хиљада војника Националне гарде. То је нешто више од оружаних снага Летоније које броје 14,5 хиљада бораца од чега је 8 хиљада народна милиција.

Припреме почињу недељу дана пре инаугурације како би Национална гарда, ФБИ, Тајна служба и друге америчке агенције за спровођење закона могле да координирају своје планове. Поред тога власти јачају Вашингтон плашећи се таласа протеста у недељу.

Ветерани америчких обавештајних служби, под условом анонимности, рекли су за Вашингтон Пост да се никада нису суочили са таквим нивоом претње немирима.

Стога, од данас Тајна служба покреће Међуодељени командни центар теренско седиште које ће укључивати представнике владиних агенција, па чак и приватних компанија попут гасне компаније и железничких оператера. Већина особља радиће у смени од 12 сати.

Вашингтон наредних дана у потпуности контролише Тајна служба. Агенција има право на пример да затвори станице метроа и блокира путеве. ФБИ ће бити одговоран за прикупљање обавештајних података.

Портпарол тајне службе Џастин Велан рекао је да је планирање инаугурације започело пре годину дана, а рад се интензивирао последњих месеци. Истина, према неким званичницима јуриш на Капитол није био укључен у планове специјалних служби, а снаге безбедности морале су озбиљно да преиспитају своје планове.

Њуз Фронт

Коментари: