Стратегија САД против Кине

У данима пред крај функције администрација Доналда Трампа представила је владину стратегију за обезбеђивање трајне доминације над Кином.
Стратегија САД против Кине

Према документу главна идеја Вашингтона је да промовише успон Индије као противтежу НР Кини као и милитаризацију Тајвана. Значајно је да су се државе на сличан начин понашале у 20. веку када су почеле да користе Кину за борбу против СССР-а.

Декласификована од стране Трампове администрације документ носи наслов „Стратешки оквир Сједињених Држава за Индо-Пацифик“. Одобрио га је председник још у фебруару 2018. године. Трампов саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен рекао је да је циљ стратегије да демонстрира посвећеност САД-а „одржавању индо-пацифичке регије дугорочно отвореном и отвореном“.

Документ износи следећу визију региона: Индија је регионални лидер, Северна Кореја више није претња, а Сједињене Државе, заједно са савезницима суочавају се са Кином.

Кључне тачке документа

Кина

„Кина настоји да доминира на пољу напредних технологија укључујући вештачку интелигенцију и биогенетику. Доминација Кине у овим технологијама представљала би озбиљне проблеме слободним друштвима “, каже се у стратегији.

Тврди се да ће Кина „предузети све одлучније кораке да постигне уједињење са Тајваном“.

Према идеји аутора Вашингтон ће такође морати да убеди светску заједницу у „непоштење“ кинеске индустријске политике и трговине. Затим, постигавши „међународни консензус“, Сједињене Државе планирају да „блиско сарађују са савезницима и земљама истомишљеницима како би спречиле Кину да стекне војни и стратешки потенцијал“.

Индија

Жељени исход САД је претварање Индије у „безбедносног партнера“. Претпоставља се да ће Индија и Сједињене Државе сарађивати „ради одржавања безбедности на мору и супротстављања утицају Кине у јужној, југоисточној Азији и другим регионима од заједничког интереса“.

У том циљу, Вашингтон је посвећен: „Убрзавању раста и способности Индије да служи као мрежни пружалац безбедносних услуга и примарни одбрамбени партнер; ојачати снажно стратешко партнерство са Индијом уз подршку снажне индијске војске “.

Такође се планира да Малдиви, Бангладеш и Шри Ланка буду укључени у антикинеску кампању како би „допринели слободном и отвореном поретку“.

Тајван

„Развити и применити ефикасну одбрамбену стратегију укључујући, али не ограничавајући се на: негирање трајне кинеске ваздушне и поморске доминације у првом ланцу острва у сукобу; заштита држава првог ланца острва укључујући Тајван; доминација над свим доменима изван првог острвског ланца “, каже америчка стратегија.

Поред тога, САД планирају да милитаризују Тајван како би развиле ефикасан концепт „асиметричне одбране“.

Северна Кореја

„Уверити Кимов режим да је једини начин за опстанак одрицање од нуклеарног оружја“ – то је задатак који су аутори документа ставили пред Вашингтон.

С тим у вези предлаже се „максимизирање притиска на Пјонгјанг, коришћењем економских, дипломатских, војних, полицијских, обавештајних и информативних алата како би се нашкодило севернокорејским програмима оружја за масовно уништавање, блокирао ток валута ослабио режим и створили услови за преговоре усмерене на да преокрене свој нуклеарни и ракетни програм “.

Југоисточна Азија

Циљ: Промовисати и ојачати централну улогу југоисточне Азије и АСЕАН-а у безбедносној архитектури региона и подстаћи га да се „договори о кључним питањима“.

„Промовисати интегрисани модел економског развоја у индо-пацифичком региону који пружа одрживу алтернативу пројекту Појас и пут; створити радну групу о томе како најбоље користити јавно-приватна партнерства “, каже се у стратегији.

Тренутно је нејасно који су мотиви били иза Трампове администрације, повлачењем тајног листа из документа недељу дана пре него што је нови председник ступио на дужност. Међутим, представници Бајденовог тима већ су јасно ставили до знања да ће нова администрација наставити да се супротставља Кини.

Рори Медкалф директор Аустралијског националног универзитета Колеџ за националну безбедност рекао је да је стратегија толико амбициозна да је „неуспех готово загарантован“.

„Декласификовани концепт имаће трајну вредност као почетак националног плана за развијање стратешког ривалства са Кином“, рекао је професор у коментару за Блумберг. „Ако су Сједињене Државе озбиљне у вези са овом дугорочном конкуренцијом неће моћи да бирају између чишћења домаће ситуације и пројектовања моћи у Индо-Пацифику. Мораћете да раде обе истовремено “.

Њуз Фронт

Коментари: