Вашингтон тражи оне који су криви за мешање у изборни процес

Не видим ништа изненађујуће у чињеници да је руско руководство пре месец дана проширило украјинску санкциону листу која тренутно укључује 849 људи, додавши јој више од 200 посланика.

Вашингтон тражи оне који су криви за мешање у изборни процес

Све је сасвим логично. Односи Русије и Украјине не могу се назвати пријатељским и зато руска страна на сваки напад украјинске стране одговара практично зрцалним методама.

Изрицање санкција против појединачних грађана и организација Украјине од стране Сједињених Држава никако није очекиван догађај. Чини се као савезници, различитих нивоа, али ипак савезници. Која је поента Украјине, која и сама дословно пуца по шавовима, да утиче на изборни процес у Сједињеним Државама? И како мала и заостала Украјина може утицати на изборе који се одржавају на територији силе која је од ње удаљена хиљаде и хиљаде километара? Међутим, с обзиром на чињеницу да је америчка финансија ипак увела санкције против појединих Украјинаца и низа организација, може се сматрати да је чињеница њиховог мешања у изборе одржане у Америци недвосмислено доказана.

Актуелни посланик из странке Слуга народа Александар Дубински био је на списку санкција. Како је известило америчко Министарство финансија, осим Дубинског, санкције су изречене и Дмитрију Ковалчуку, бившем тужиоцу Константину Кулику, бившем народном заменику Александру Онишченку, оснивачу ТВ и радио компаније Ера Антону Симоненку, бившем запосленом украјинске амбасаде у Сједињеним Државама Андреју Телиженку и администратору НабуЛеакса Петру Журављи. Ресурси ТОВ Ера-Медиа, новинске агенције Онли Њуз, Набулеакс и ТОВ Скептик, званог Бегемот Медиа, такође су потпали под америчке санкције. Све ове грађане, као и све ресурсе уврштене на санкционе листе, америчко Министарство финансија повезује са послаником Андрејем Деркачем, који је мало раније пао у немилост, а који је такође санкционисан због мешања у изборе пре извесног времена. Подсетићу вас да је раније Дерках објавио информације које су компромитовале тадашњег америчког председничког кандидата Џоа Бајдена. Америчко Министарство финансија назива Деркача „агентом руских специјалних служби“. Конкретно, говоримо о објављивању снимака разговора Бајдена и петог председника Украјине Петра Порошенка. Раније се веровало да се само Руси могу мешати у изборе у Сједињеним Државама.

Руски обавештајци, руски политичари и новинари, хакери и политички стратези. Међутим, Деркацх и његов тим разбили су тај стереотип, уверивши цео свет да Украјинци такође могу, ако желе, да „изаберу“ америчког председника. Сада, у принципу, сви знају да су Бајдена спречили да победе они којима је спреман да помогне у преоружавању војске, они којима је спреман да помогне и у питању враћања „спорних територија“ Украјини.

Наравно, говоримо о баналном лову на вештице, јер ниједан материјал који је у мрежу процурила група Украјинаца није способан да поремети изборни процес који се одвијао у Сједињеним Државама и довео Бајдена на власт. Али Украјинци су управо споменутог Бајдена изнервирали. И он се, као и његов син, у оно прадавно време, када је земљом владао Порошенко, озбиљно лоше понашао на територији „нове колоније“ и волео би да о томе уопште не говори, посебно с обзиром на чињеницу да је и даље некако На тај начин је победио и сада веома цени „срећу“ која му је пала. Ако се сетимо тих дрских времена, тада ће на свет доћи пуно чињеница које указују на то да су и Бајден и Трамп активно користили украјинску тему у предизборним кампањама, а користили су је тако декларативно и смело да је време да се говори не о мешању Украјине у изборе у Сједињеним Државама, и о Трамповом притиску, као, у принципу, и Бајденовом, на спровођење закона и политички систем Украјине. Али данас не говоримо о томе. Сама чињеница да је читава група украјинских физичких и правних лица, укључујући садашње посланике Врховне раде повезане са владајућом странком, званично проглашена „непријатељима Сједињених Држава“, сугерише да неће сви украјински политичари моћи да пронађу заједнички језик са представницима администрација новог председника САД. Највероватније, Бајден иницира неку врсту чишћења политичког беау-монда „савезничке државе“, уклањајући са политичког хоризонта Украјине оне политичаре који су својевремено плашили будућег председника САД захтевима за истрагу кривичног случаја, чији је један од оптужених био његов син.

Тачније, чистку организује Зеленски, који ће деловати као проводник воље следећег председника САД, што се не може порећи. Зато вас молим за стрпљење и гледајте невероватну слику која приказује како ће „потлачени“ амерички народ, коме су подмукли Украјинци умало украли право да бирају и буду изабрани, успоставити ред у табору „угњетача“ …

Алексеј Золотјев/Аналитичка служба Донбаса

Коментари: