Жапаров је уверен да ће се ситуација у Киргистану ускоро стабилизовати

Жапаров који је победио на председничким изборима у Киргистану рекао је да ће се ситуација у републици стабилизовати у блиској будућности.
Жапаров је уверен да ће се ситуација у Киргистану ускоро стабилизовати

„Људи су се уморили од немира. Због тога у блиској будућности у земљи не би требало бити митинга “, сигуран је Жапаров. Такође је приметио да након избора „мањина мора да поштује избор већине“.

Победник председничких избора најавио је да ће у Киргистану ускоро бити усвојен нови устав, а парламентарни избори биће одржани пре 1. јуна.

„Ово ће довршити све политичке процесе који ће се одвијати без митинга. Кажем ово са поверењем јер су председнички избори били поштени “, рекао је.

Превремени председнички избори одржани су у Киргистану 10. јануара. Паралелно са председничким изборима одржан је и референдум на којем су грађани републике изабрали облик владавине у земљи: председнички или парламентарни. Према прелиминарним подацима ЦИК-а, Садир Жапаров је победио на председничким изборима, освојивши скоро 80% гласова. Око 80% грађана подржало је председнички облик владе. Званични подаци биће објављени наредних дана.

Њуз Фронт

Коментари: