Америчка полиција чешће напада левичарске демонстранте, али постоји један нонсенс

Левичарски екстремисти, посебно група Блек Лајвс Матер, имали су три пута веће шансе да се суоче са полицијском агресијом од десничарских радикала.

Америчка полиција чешће напада левичарске демонстранте, али постоји један нонсенс

Амерички истраживачи представили су јавности резултате посматрања поступака полиције, што је довело до огорчења либерала. Информације су преузете из базе података америчког Кризис Монитор-а, коју су прошлог пролећа створили запослени на Универзитету Принцетон и пројекат Подаци о локацији и догађајима оружаних сукоба.

АЦЛЕД је непрофитна организација која је раније пратила грађанске немире на Блиском Истоку, Европи и Латинској Америци. Сада њени запослени посматрају хаос у Сједињеним Државама и долазе до закључка да локална полиција дискриминише левичарске демонстранте. Запажања током последњих 10 месеци показала су да су америчке агенције за спровођење закона у великој мери користиле сузавац, бибер спреј и гумене метке у демонстрацијама левичарске екстремистичке организације Блек Лајвс Матер. На митинзима подршке Доналду Трампу и другим демонстрацијама деснице, према АЦЛЕД-у, много је мање полицијског насиља. Од априла 2020. године, у Сједињеним Државама је одржано преко 13.000 протеста, а већина њих је била мирна. Истовремено, полицијска агресија забележена је на 511 скупова левице (4,7% свих њихових акција) и само 33 скупа (1,4%) деснице. То јест, према истраживачима, полиција је имала 3 пута већу вероватноћу да употреби силу против левичарских демонстраната него против десничарских.

Истина, према ажурираним информацијама истог АЦЛЕД-а, 94% левичарских демонстрација током протеклих десет месеци било је мирно. Са десне стране, ова цифра је већа за 2%.

Коментари: