Естонски парламент гласао против референдума о браку

Естонски парламент гласао је против нацрта закона о одржавању референдума о браку као заједници мушкарца и жене, што је изазвало поделе у друштву, известила је прес служба Ригикогуа.

Естонски парламент гласао против референдума о браку

„Против закона гласало је 49 посланика, а за њега је гласало 26 гласова. 25 људи није гласало, углавном представници владајуће странке Центар. У естонском парламенту има 101 изабрани представник “, преноси РИА Новости из прес службе естонског парламента.

Нацртом закона предвиђен је референдум за 18. април 2021. године са питањем „Да ли брак треба да остане у Естонији као заједница мушкарца и жене?“. Прво читање закона, које су представиле владајуће фракције странке Центер, Конзервативне народне партије (ЕКРЕ) и странке Исама (Отаџбина), одржано је 14. децембра. За друго читање закона поднето је око 10 хиљада амандмана, од којих већина није имала никакве везе са темом референдума. Тако су представници опозиције планирали да блокирају рад законодавног тела и зауставе одлуку о референдуму.

Раније у среду, председник Естоније Керсти Каљулаид, у вези са оставком владе, предложио је да се не одржи референдум о браку као заједници мушкарца и жене. Раније је Каљулаид предложио да се референдум о браку повеже са поверењем у парламент. У среду је естонски премијер, лидер странке Центер Јури Ратас објавио одлуку да поднесе оставку због корупцијског скандала који је погодио странку. Након што Ратас поднесе оставку на функцију, цела влада, коју су, након парламентарних избора на пролеће 2019. године, формирали странка Центер, Конзервативна народна партија (ЕКРЕ) и странка Исамаа (Отаџбина) такође ће поднети оставку.

Подсетимо, опозиционе реформистичке и социјалдемократске странке успротивиле су се референдуму, верујући да увођење одредбе о браку као заједници мушкарца и жене у устав дели целу заједницу и крши права сексуалних мањина. Тако су посланици опозиционе Реформске странке Урмас Крусе, Антс Ланеотс и Јури Јансон предложили да се допуни закон о референдуму о браку следећим питањем: „Да ли би било боље живети у Републици Естонији да је та земља део Русије?“. Они су „дали овај предлог да би скренули пажњу на апсурдност референдума о браку“. Новине ВЗГЉАД истраживале су како је идеја о поновном уједињењу са Русијом изазвала политичку олују у Естонији.

Взгљад/Њуз Фронт

Коментари: