МИП Русије о Нагорно Карабаху

Руски копредседник Минске групе ОЕБС-а, генерални амбасадор руског Министарства спољних послова Игор Попов коментарисао је чланак јерменског премијера Никола Пашињана о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Коментар је објављен на веб страници Министарства спољних послова.

Министарство је саопштило да се у чланку Пашињана каже да руски предлози о нагорском Карабаху нису утицали на статус Нагорно-Карабаха и били су ограничени само на тему враћања седам региона Азербејџану.

Министарство спољних послова приметило је да се план за фазно решавање, чију су последњу верзију копредседавајући Минске групе ОЕБС-а странама предали странкама, заснива на основним принципима поравнања у Нагорно-Карабаху, укључујући „повратак у Азербејџан у првој фази пет региона, а у другој фази – две, штавише, у вези са утврђивањем статуса Нагорно-Карабаха “.

Такође, међу елементима прве фазе су признавање права Нагорно-Карабаха које би обезбедило организацију пуноправног живота његовог становништва и учешће представника Карабаха на састанцима ОЕБС-а, као и укидање блокаде, отварање границе, преузимање обавеза странама о некоришћењу силе и друга. „Према томе, тврдња да је Русија понудила да врати седам регија„ у бесцење “, да заборави на статус и смири се, није тачна“, рекао је руски дипломата.

РТ/Њуз Фронт