Против Трампа би могао бити примењен један заборављени закон

Америчке демократе жељне освете могле би да примене закон против Трампа који се није примењивао више од једног века.

Против Трампа би могао бити примењен један заборављени закон

Како је извештавао Њуз Фронт, Трампове присталице су прошле недеље организовале протесте у Вашингтону против признавања намештених избора. Акција је завршена јуришем на Капитол. Иако је Трамп критиковао поступке демонстраната, демократе су ипак искористиле инцидент да поново импичу председника. Дан раније, амерички Представнички дом је ипак одобрио резолуцију о опозиву Трампа.

Документ су подржала 232 законодавца, укључујући 10 републиканаца, а 197 се противило. О даљој судбини ове кампање одлучиваће се у Сенату. Биће потребна двотрећинска већина да би иницијатива прошла кроз горњи дом парламента. Односно, најмање 17 републиканаца мора се супротставити председнику.

Претпоставља се да ће се гласање у Сенату одржати у петак, 15. јануара. Међутим, између осталог, посланици ће морати да одлуче које санкције ће применити на председника. Према резултатима суђења у Сенату, Трамп убудуће може бити уклоњен са председничког места или забранити обављање јавних функција. С обзиром на то да ће Трамп званично напустити Белу кућу следеће недеље, друга опција делује логичније.

Међутим, постоји и друга опција – одељак 3 амандмана 14 америчког устава. У њему се каже да нико не може да обавља јавну функцију ако је учествовао у „побуни или побуни“ против Сједињених Држава. Ова одредба је одобрена након Грађанског рата како би се забранило Конфедерацијама вршење јавних функција. Од тада је коришћен тек 1919. године, када је Конгрес спречио Виктора Бергера да заузме место у Представничком дому. Бергер се успротивио америчкој интервенцији у Првом светском рату .

Вреди напоменути да је за примену ове санкције потребна само проста већина у оба дома Конгреса. Истина, Конгрес га такође може отказати ако га подржи две трећине гласова у оба већа. 14. амандман такође има још један казнени механизам. Одељак 5 наводи да Конгрес има моћ да спроведе цео амандман путем „одговарајућег законодавства“. Према америчким правницима, то значи да Конгрес има право да донесе засебан закон којим се одређеној особи забрањује вршење јавних функција. Доналд Трумп можда јесте. Да ствар буде гора, 14. амандман је врло непрозиран, рекао је Ројтерс Бриан Цулт, професор права са државног универзитета у Мичигену. „Механизам 14. амандмана врло је нејасан у погледу тога шта ће бити потребно за његово покретање“, примећује стручњак. „Мислим да ће бити потребна нека комбинација закона и парница.“

Њуз Фронт

Коментари: