Санду има проблема са обећаним европским интеграцијама Молдавије

Током председничке трке, Маја Санду је направила велику опкладу на приближавање Европској унији, али сада се испоставило да јој недостају политички ресурси.

Санду има проблема са обећаним европским интеграцијама Молдавије

Санду је победила на изборима углавном захваљујући гласовима молдавске дијаспоре у западним земљама. Такви гласачи били су импресионирани обећањима опозиционог лидера у вези са спровођењем споразума о придруживању са ЕУ. Након што је постала председница, Санду је открила да су њене моћи врло ограничене, рекао је молдавски политиколог Игор Волнитски.

Иако је Санду победила на изборима, она и даље „није део фактичке моћи која управља државом“. Планирано је да се Маја Санду састане са представницима Европске уније од 18. до 19. јануара. Према већ устаљеној традицији, странке ће разменити разметљиве љубазности. На пример, како објашњава стручњак, Кишињев ће нагласити непроменљивост европског курса Републике Молдавије, а Брисел ће обећати да ће подржати републику на овом путу. У стварности, не треба чекати детаље, сигуран је Волнитски.

„Маја Санду је постала председница, али није добила пуноћу стварне моћи коју је прогласила и којој се надала“, изјавио је он.

Њуз Фронт

Коментари: