Трамп остаје председник до 20. јануара

Доналд Трамп остаће председник до 20. јануара и инаугурације Џоа Бајдена, пошто је вођа републиканске већине у Сенату Мич Меконел објавио да неће сазивати хитну седницу како би се разматрао Трампов опозив.

Трамп остаје председник до 20. јануара

Демократе, које имају већину у Представничком дому, покренуле су процедуру опозива. Да би она била успешна, потребна им је прво проста већина у том дому, али и двотрећинска већина у Сенату.

Међутим, Меконел, вођа републиканаца који имају већину у Сенату, не намерава да пристане на заседање тим поводом „готово сигурно“ до 19. јануара, објавио је Меконелов порптарол Даг Андерс на Твитеру.

Његов одговор објављен је током седнице Представничког дома на којој се гласа о опозиву Доналда Трампа.

Демократе су навеле да су спремне да проследе опозив Сенату на одлучивање током ове седмице, али је Андрес најавио да седница сигурно неће бити одржана до 15. јануара, а „готово сигурно“ ни до 19. јануара, дан пред инаугурацију Бајдена.

Тако ће опозив Доналда Трампа у Сенату моћи да буде разматран тек када му истекне мандат председника.

Представнички дом жели да опозове Трампа под оптужбом да је одговоран за насиље током демонстрација његових присталица 6. јануара у Вашингтону, када су демонстранти упали у конгресно здање док је у било у току разматрање резултата председничких избора.

Спутник

Коментари: