МИП Русије: Ситуација са иконом користи се за антируску пропаганду

Русија још није добила доказе да је икону поклоњену руском министру спољних послова Сергеју Лаврову у Источном Сарајеву последњи власник стекао нелегално, а манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

МИП Русије: Ситуација са иконом користи се за антируску пропаганду

„Упркос чињеници да је руска страна дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено порекло, медијским простором БиХ и низу других земаља настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сенку на Русију“ – наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољних послова Руске Федерације истичу да ширећи инсинуације засноване искључиво на претпоставкама њихових аутора, ангажовани медији манипулишу овом причом зарад политичког свођења рачуна унутар БиХ и да би се Русија дискредитовала у очима њихове публике.

У саопштењу се наглашава да неки новинари објављују сопствене фантазије као проверене информације, уместо да чекају званични закључак о икони.

„Нажалост, још једном примећујемо да су неки медији, пратећи омиљену западњачку ‘забаву’ да свуда и у свему тражи ‘руку Кремља’, спремни да искористе било који, укључујући и најнепримеренији повод за јачање антируске пропаганде“ – закључује се у саопштењу.

Током посете БиХ у децембру 2020. године, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров састао се са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком који му је поклонио православну икону.

Украјинска амбасада у Сарајеву упутила је ноту Министарству иностраних послова у Савету министара тражећи објашњење о пореклу иконе, тврдећи да је реч о „културном наслеђу Украјине“.

РТРС

посты:

Коментари: