Пушков: Мерзов приступ Северном току 2 изгледа као коначни став немачке владе

Руски сенатор је оценио став наследника Ангеле Меркел о Северном току 2.
Пушков: Мерзов приступ Северном току 2 изгледа као коначни став немачке владе

Према РИА Новостима пословни лобиста бивши посланик у Европском парламенту и Бундестагу Фридрих Мерз заузима средњу позицију. Неколико година је испитивао оправданост пројекта али је последњих месеци јасно изјавио да се изградња цеви не може зауставити и пројекат мора бити завршен.

„Истовремено каже да пројекат није само економски већ и политички јер се не узимају у обзир интереси балтичких држава и Пољске – и да је овде потребан консензус који ће омогућити бољу заштиту цевовода од америчких санкција“, каже се у поруци. Двогодишњи мораторијум на пумпање гаса кроз Северни ток 2 и за то време постићи договор са Русијом, Пољском, Балтиком, па чак и Сједињеним Државама.

Према познатом публицисти Алексеју Пушкову Мерзов став ће највероватније постати преовлађујући у немачком руководству.

„Мерзов приступ Северном току 2 изгледа као највероватнији коначни став немачке владе – да изгради гасовод, али не и да га покрене. То ће омогућити Берлину да не заоштрава своје односе са Вашингтоном али да ипак добије готов гасовод. Али тешко да ће бити могуће постићи договор са Пољском и балтичким државама рекао је Пушков у свом тг-каналу.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: