ЧЕКА СЕ ОДЛУКА! Весељи у великом проблему! Да ли ће Србе задовољити ова казна?

Специјално тужилаштво успротивило се захтеву за привремено пуштање из притвора оптуженог Кадрија Весељија јер је оптужен за ратне злочине за које му прети казна доживотног затвора, а постоји и ризик од бекства, преноси Газета Експрес.

Главни тужилац Џек Смит наводи да захтев Весељијевог адвоката Бена Емерсона треба одбити, јер му за почињена дела прети казна доживотног затвора, као и да тужилаштво зато сматра да Весељи треба да остане у притвору, преноси Косово онлајн.

“Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности укључујући убиства и мучење. За злочине из оптужнице постоји могућност изрицања доживотног затвора. Постоји стални ризик од његовог бекства, који ће се и повећати када Весељи и његови заступници сазнају све доказе које имамо против њега”, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Тужилаштво у Хагу сматра да француски судија Николас Гиљо мора да сагледа све чињенице, пре него што донесе одлуку о пуштању или наставку притвора Кадрија Весељија.

“Судија за претходни поступак мора схватити да постоји основана сумња да Весељи може починити кривично дело из надлежности специјализованих већа и да постоје ризици од нарушавања реда, као и да ће Весељи ометати вођење кривичног поступка. То подразумева и утицај на сведоке, жртаве или саучеснике. Морате узети у обзир озбиљност кривицних дела и начин , као и околности у којима су почињена. Истовремено и Весељијеве личне карактеристике, понашање, окружење и услови у којима живи , све ове околности указују на ризик од понављања кривичног дела или извршиња нових кривичних дела”, наводе из тужилаштва у Хагу.

Главни тужилац Смит и његов тим придају посебну важност, како се наводи, Весељијевој прошлости и утицају на обавештајне службе, као разлог за продужетак његовог притвора, јер важи за једног од најискуснијих обавештајних официра на Косову, бивши је шеф обавештајних служби ОВК и Косовске обавештајне службе.

Како се наводи, чињеница да Весељи може путовати у преко 180 земаља света за тужилаштво је довољан разлог да треба предупредити могућност његовог бекства продужавањем притвора. Специјално тужилаштво додаје да на Косову влада клима застрашивања и да Весељи има ефикасна средства да ућутка сваког сведока, преноси портал.

Националист