Мајк Помпео: Кина спроводи геноцид над Ујгурима у западном региону Синкјанг

Одлазећи амерички државни секретар Мајк Помпео поново је напао Кину изјавивши да њена политика према муслиманима и етничким мањинама у западном региону Синкјанг представља „злочин против човечности“ и „геноцид“.

Мајк Помпео: Кина спроводи геноцид над Ујгурима у западном региону Синкјанг
Мајк Помпео

Помпеова изјава долази сама 24 сата пре него што ће изабрани председник Џозеф Бајден преузети дужност.

Бајденов тим није реаговао на ову изјаву иако су неки од његових чланова раније такође користили термин „геноцид“ кад су говорили о репресији коју Кина спороводи над том муслиманском мањином.

Изјава Помпеа нема непосредне последице, мада правне последице значе да САД морају да је узму у обзир приликом формулисања политике према Кини.

САД су увеле низ санкција против високих званичника Кинеске комунистичке партије и државних предузећа која финансирају архитектуру репресије широм Синкјанга.

Многи од оптужених за учешће у репресији већ су под санкцијама САД, а термин „геноцид“ значи да ће лакше наметати нове мере.

„После пажљивог испитивања доступних чињеница утврдио сам да је, најмање од марта 2017. године, Кина под влашћу и контролом Кинеске комунистичке партије починила злочине против човечности против претежно муслиманских Ујгура и других чланова етничких и верских мањинских група у Синкјангу“, рекао је Помпео и додао да верује да геноцид траје и да смо сведоци систематског покушаја Кине да уништи Ујгуре.

Данашњи Помпеов потез  последњи је у низу корака које је одлазећа Трампова администрација предузела против Кине.

Бета

посты:

Коментари: