Немачка остаје „закључана“ до…

Немачка је одлучила да до 14. фебруара задржи на снази строге мјере због корона вируса.

Немачка остаје "закључана" до...
Најава новог земљотреса за Ангелу Меркел

Немачки канцелар Ангела Меркел и челници 16 покрајина договорили су  да уз постојеће уведу и обевзно ношење висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном превозу.

То укључује такозване хируршке маске, познатије по ознакама „ФФП2“ и „Н95“.

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замене за маске у јавном превозу, преносе медији.

Уз то, документ с новим мерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће. Послодавци морају да омогуће запосленима рад од куће кад год је то могуће., што би смањило контакте на послу и на путу до посла.

Од послодаваца се тражи да успоставе флексибилно радно време за све оне који морају да иду на посао да би се избегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послеподневним часовима.

Запосленима ће забранити заједнички ручак, у покушају да смање социјалне контакте.

Према плану, немачке савезне оружане снаге биће распоређене као помоћ у масовном тестирању у старачким домовима.

Једна од важнијих тема састанка била је и одлука о отварању школа. За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће став Меркелове превладати.

Иако се број заражених смањује последњих дана Меркелова је упозорила на нове преносивије варијанте вируса корона.

У Немачкој је у последња 24 часа инфекција вирусом корона потврђена код 11.369 људи, док је 989 људи умрло. До сада је укупно преминуло више од 47.000 људи, а заражено је више од два милиона људи

Немачка се још од новембра налази у некој врсти „локдауна“, који је прво требало да траје само четири седмице и заврши се пре божићних празника. У међувремену су затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани, те садржаји за забаву и културу.

На снази је и мера према којој једно домаћинство може посетити само једна особа, која није из тог домаћинства.

У окрузима гдје је више од 200 новооболелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.

РТРС

посты:

Коментари: