Немачка влада: Став о изградњи „Северног тока 2“ се не мења

Немачка влада зна за нове америчке санкције против „Северног тока 2“, Берлин се придржава претходног става о овом пројекту, изјавила је заменица портпарола немачке владе Мартина Фиц.

Немачка влада: Став о изградњи „Северног тока 2“ се не мења
„Северни ток 2“

„Примили смо к знању најновије догађаје (санкције против ‘Фортуне’). Наш став о екстериторијалним санкцијама остаје непромењен, то смо већ више пута изјављивали. O завршетку ‘Северног тока 2’ наш став остаје исти – ово је економски пројекат. Питања о тренутној ситуацији и даљим плановима треба послати оператерима пројекта“, рекла је Фицова на брифингу.

Немачка влада раније је више пута изјављивала да одбацује екстериторијалне санкције, а сам пројекат „Северни ток 2“ сматра комерцијалним, а не политичким.

Према речима портпарола немачког Министарства спољних послова Андреа Засеа, америчка амбасада у Берлину обавестила је током видео-конференције званични Берлин о санкцијама, а обавештење је добила и амбасада Немачке у Вашингтону.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Сједињене Америчке Државе увеле су у уторак санкције броду „Фортуна“ који учествује у изградњи гасовода „Северни ток 2“, као и власнику брода, компанији „КВТ-РУС“, саопштило је Министарство финансија САД.

Спутњик

посты:

Коментари: