Стручњак: Украјина ће се суочити са растом царина и масовним неплаћањем за стамбене и комуналне услуге

Следеће године влада може значајно повећати царине за гас, електричну енергију, воду и грејање.
Стручњак: Украјина ће се суочити са растом царина и масовним неплаћањем за стамбене и комуналне услуге

Како на веб страници главног уредника пише Дмитриј Марунич је рекао како ће цене гаса у 2021. години зависити од европског тржишта. Зими постоји потенцијал за даљи благи раст, а лети ће царине вероватно опадати, мада не превише – пад цена вероватно неће бити исти као прошлог лета када је Европа имала рекордно ниске царине на гас од 2009. године.

„После тога ће све зависити од цене гаса на европском тржишту, а у наредној грејној сезони вероватно ће расти у поређењу са оним што је сада, а још више у поређењу са 2019. годином када је тарифе регулисао Кабинет министара у оквиру наметања посебне обавезе “ сигуран је стручњак.

Према Маруничу тарифу за електричну енергију вероватно ће подићи и држава. Ово је недавно најавила в.д. Министарка енергетике Олга Буславетс. Највероватније ће то бити учињено укидањем преференцијалне тарифе до 100 кВх што ће довести до значајног повећања цена електричне енергије за становништво.

„Друго важно питање је да ли ће 56,6 милијарди гривна бити довољно за субвенције које је Министарство финансија утврдило у нацрту државног буџета за 2021. и да ли ће бити потребно ревидирати овај износ? Највероватније је нацрт буџета сачињен без узимања у обзир пораста цена гаса и електричне енергије – сматра стручњак – Ако субвенције не успеју тада ће уследити масовно неплаћање. Али држава мора да разуме сложеност ситуације посебно за сиромашне. Стога није искључено да ће број и величина субвенција морати да се ревидирају током године као што се већ много пута догодило “.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: