Упркос несташици горива Украјина смањила увоз угља

Највећи добављачи угља за Украјину прошле године били су Руска Федерација, Сједињене Државе и Казахстан.
Упркос несташици горива Украјина смањила увоз угља

Како дописник пише Државна царинска служба известила је да је Украјина 2020. године смањила девизне трошкове за куповину увезеног угља и антракита у поређењу са истим периодом прошле године за 39,6% – на 1,69 милијарди долара.

„Према министарству током извештајног периода у Украјину је увезено 16,95 милиона тона угља, а годину дана раније – 21,8 милиона тона (-22%). Највећи добављачи у овом периоду били су Русија, Сједињене Државе и Казахстан, – каже се у поруци – Увоз угља из Русије у монетарном износу за 2020. годину износио је 1,043 милијарде долара (61,7%), из Сједињених Држава – 480,3 милиона долара (28, 4%). Украјина је из Казахстана увезла угаљ у вредности од 126,1 милиона долара (7,5%). Угаљ у вредности од 40,8 милиона долара увезен је из других земаља “.

Међутим, смањење куповине вероватно неће бити повезано са смањењем стварне потражње за горивом. Раније је Укренерго најавио критичну несташицу угља. За непуна три месеца резерве угља у складиштима термоелектрана пале су 5,2 пута. С тим у вези Украјина је морала да повећа увоз електричне енергије из Белорусије. Изгледа да Украјина једноставно нема новца.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: