Након сукоба у Блажују, једној особи изречена мера протеривања

Мера протеривања из БиХ изречена је једној особи због сукоба миграната у Блажују и напада на полицију и службенике Међународне организације за миграције, изјавио је министар безбедности у Савету министара Селмо Цикотић.

Након сукоба у Блажују, једној особи изречена мера протеривања

Цикотић је навео да је та особа тренутно смештена и под надзором у Имиграционом центру у Источном Сарајеву.

Он је после седнице са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ рекао да је синоћни сукоб у мигрантском кампу почео након што је особа, пореклом из Ирана, провоцирала на верској основи мигранте из Авганистана и Пакистана.

„Дошло је до сукоба, односно покушаја да они то реше између себе. Интервенисала је и Служба за послове са старанцима и припадници ИОМ-а, али је суштински одговор на инцидент и неред дала Јединица за подршку МУП-а Кантона Сарајево и припадници МУП-а“ – рекао је Цикотић.

Он је истакао да се то претворило у насиље великих размера, да је неколико полицајаца и припадника ИОМ-а повређено, као и већи број миграната.

Говорећи о новцу који се даје за решавање мигрантске кризе, Цикотић је истакао да је посредством Европске комисије од 2018. године прослеђено око 89 милиона евра.

„Ништа од тог новца није имплементирано преко институција и буџета БиХ, већ се то ради преко међународних организација. Што се тиче других извора средстава, ми немамо податке“ – рекао је Цикотић и додао да институције БиХ не одлучују о начину утрошка тог новца.

Цикотић сматра да је повратак илегалних миграната у земље поријекла изузетно тешко реализовати, да депортација иде тешко, те да и примена Споразума о реадмисији са Пакистаном неће бити ни брза ни лака, јер тај документ нису потписале земље из којих мигранти крећу у миграције.

„Ми мигранте протерујемо по две основе, ако су претња по националну безбедност БиХ и потпомогнути добровољни повратак за оне који желе да се врате институције обезбеђују средства за повратак“ – рекао је Цикотић.

РТРС

посты:

Коментари: