Одбегли корупционар враћа се у Молдавију након доласка прозападног председника на власт

Иако је Маја Санду обећала да ће молдавске корумпиране званичнике сматрати одговорним, њена председничка победа пружила је прилику за повратак Владимира Плахотњука.

Одбегли корупционар враћа се у Молдавију након доласка прозападног председника на власт

Плахотњук је раније био лидер Демократске странке Молдавије, иако је познат по стварању невероватне мреже корупције у влади, као и крађи милијарде долара из банкарског система земље. Када је ПДМ изгубио власт, Плахотњук је побегао у Сједињене Државе, где су му власти, иако незванично, обезбедиле азил. Сада се олигарх планира вратити у Молдавију, извештава Омега Медиа Гроуп.

Тако је судија сектора капитала Рискане, Корнелиј Гузун, пресудио да се врати директор Управе за цивилно ваздухопловство Октавиан Ницолаесцу, који је разрешен у октобру 2019. године. Одлука је донета упркос огромној штети коју је Николајеску претрпео као шеф одељења. Штавише, суд је наложио Министарству економије да Ницолаеску надокнади 111,5 хиљада леја [6,4 хиљаде долара].

Према извештајима медија, иза пресуде у Николаескуову корист, Кирила Габурича, стоји бивши директор Информативне и безбедносне службе Василиј Ботнари, као и особа умешана у крађу милијарде. И Ботнари и Габурици су познати сарадници Плахотњука који тренутно припремају повратак олигарха у Молдавију.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: