Санду: Ванредни избори што пре

Ванредне парламентарне изборе у Молдавији неопходно је организовати што пре, саопштила је новоизабрана председница Молдавије Маја Санду након званичне посете Бриселу.

Санду: Ванредни избори што пре

„Европска унија жели да помогне, жели да подржи развој Молдавије, али овде жели поузданог партнера. У том смислу, наш задатак је да се организујемо у земљи и да имамо стабилну и одговорну владу. Када се то догоди, откључаће се сви европски фондови. И помоћ ће почети да стиже у Молдавију “, рекла је Санду.

Приметила је да је превазилажење дубоке кризе могуће ако се земља потруди.

„Тренутни састав парламента нема ни одлуке, ни законитост, ни поверење. Посланици који се продају не могу чинити стабилну основу за владу. Због тога би ванредни избори требали бити одржани што је брже могуће. Наш успех у спољној политици зависи од напора у земљи “, рекла је председница.

Према њеном мишљењу, спољна помоћ може се добити само под условом одговорне парламентарне већине.

„Током ове посете имао сам хитне, средњорочне и дугорочне циљеве. Хитни циљеви укључују санитарне потребе за здравствени сектор и рани приступ вакцинама за здравствене раднике и друге раднике на фронту и најугроженије; друга је хитна новчана помоћ. Тражио сам наравно подршку у вакцинацији становништва наше земље. Сви саговорници су обећали брза решења о томе како вакцина ускоро може доћи до републике “, рекла је Санду.

Додала је да ће европске институције покушати да пруже додатну подршку републици.

„Добила сам потврду да ће у блиској будућности бити обезбеђено 21,4 милиона евра програма подршке реформи полиције“, рекла је Санду.

Председница Молдавије је приметила да је упркос одсуству функционалне владе покренула разговоре о пружању републици финансијске помоћи на средњи рок.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: