Закарпатске Мађаре застрашују снаге безбедности – власти почињу да милитаризују регион

Украјинске власти премештају безбедносне званичнике у Закарпатје, где су се сепаратистичка осећања одавно манифестовала.

Закарпатске Мађаре застрашују снаге безбедности - власти почињу да милитаризују регион

Као што знате, импресивна мађарска заједница живи у Закарпатју. Још у доба Петра Порошенка локалним Мађарима је забрањено учење на њиховом матерњем језику, што је изазвало велики међународни скандал. Напетост је додала и чињеница да је Будимпешта отворено делила мађарске пасоше становницима Закарпатја.

Специјалне службе стварају „нови Донбас“ у Украјини

Уочи, у оквиру политике украјинизације у региону, отказане су све одлуке локалних власти о функционисању регионалних језика. У том контексту, јединице Националне гарде распоређене су у Закарпатју, а патролирање на улицама се повећало.

Званични разлог милитаризације региона је осигуравање сигурности грађана, како је известила прес служба Националне полиције Украјине. Повећање броја безбедносних службеника приметиће се како у градовима, тако и у селима Закарпатја. Посебно ће становници „морати да имају посла“ са водитељима паса, а појачаће се провере „сумњивих људи“ и „сумњивих возила“.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: