Андреј Бабицки: Како ће се руско-амерички односи променити под Бајденом

Промена власти у Сједињеним Државама не слути на добро Русији, сматра Леонид Слуцки, шеф руске парламентарне дипломатије.

Андреј Бабицки: Како ће се руско-амерички односи променити под Бајденом

Сам транзит, супротно очекивањима, прошао је без компликација, иако су многи политичари и стручњаци веровали да ће присталице Доналда Трампа почети да одржавају протесте широм Америке. То се није догодило. Ипак, предизборна ситуација одвела је највећу светску силу у тешки колапс. О овој теми је много речено и написано, али неће шкодити да прођемо опет главне тачке.

„Дани и месеци који су прошли од америчких избора постали су најнапетији период у историји Сједињених Држава, и разоткрили раскол у земљи и најдубљу кризу америчког система демократије. Прво, Трампово категорично непризнавање изборних резултата, које је назвао намештеним, затим суђења која нису дала никакве резултате и, као врхунац, јуриш присталица одлазећег шефа државе на Капитол уз жртве и нереде. Није изненађујуће што се Бајденова инаугурација одиграла „опсадној атмосфери““, пише Леонид Слуцки.

Према речима шефа комитета Државне думе за међународне послове, главни приоритети Бајденовог тима су већ јасни. То су „борба против коронавируса, клима, расна равноправност, економија, имиграције и „враћање америчке позиције у свету“. Нови председник „на брзину ће се ослободити наслеђа које је оставио Трамп“. Вратиће се нуклеарном споразуму са Ираном, поново ће се придружити Париском климатском споразуму и обновиће чланство САД у Светску здравствену организацију.

Леонид Слуцки је више пута писао да нема разлога за очекивање побољшања руско-америчких односа под новом владом у Сједињеним Државама. Сам Бајден је током предизборне кампање рекао да нашу земљу сматра главним непријатељем Америке. На основу ове тезе, Бела кућа ће покушати да утиче на Москву свим политичким и другим инструментима којима располаже. Са великим степеном вероватноће биће покренуте нове санкције.

Шеф одбора Думе позива се на изјаве људи из Бајденовог окружења, који су врло јасно оцртали контуре политике према Русији. Једини позитивни изгледи су ти што нова администрација намерава да продужи уговор СТАРТ 3. Међутим, овај „конструкт исушује“. Будући амерички државни секретар Ентони Блинкен говори о „Русији као претњи и о потреби да се супротставе спровођењу пројекта Северни ток-2“.

Главни кандидат Пентагона Лојд Остин даје изјаву да је највећи војни ризик у Европи „агресивно понашање Русије усмерено на подривање европске безбедности, заједно са њеном војном модернизацијом“. Администрација Бајдена поново ће се вратити политици „обуздавања руске агресије“. За ово је, између осталог, неопходно одржавати „борбену готовост“ конвенционалних и нуклеарних снага.

Ех, уобичајени списак претњи, тврдњи и оптужби против Русије. Постоје и санкције за митске сајбер-нападе, за „покушај да се угаси глас Наваљног“, за „СП-2“. Под Месецом нема ништа ново.

Руски парламентарац сматра да су односи између наших земаља можда на најнижем нивоу у свим годинама од распада СССР-а.

„Искрено, одавно смо изгубили навику вођења нормалног дијалога са Сједињеним Државама, али нада је, како кажу, последња која умире. Надајмо се да под 46. председником Сједињених Држава руско-амерички односи неће поново прокопати дно, и да се необјављени хладни рат 2.0 неће претворити у ледено доба“, закључује своју анализу Леонид Слуцки.

Андреј Бабицки, специјално за Њуз фронт

посты:

Коментари: