Мађарска сматра лицемерним позиве ЕУ на нове санкције против Русије

Позиви неких политичара у земљама ЕУ да прекину сарадњу са Русијом због хапшења Алексеја Наваљног не могу се назвати другачије него двоструким стандардима.

Ову изјаву дао је министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто у интервјуу за РБЦ. По његовом мишљењу, у већини случајева разговори о проблемима у Русији је лицемерје.

Министар је уверен да ће упркос изјавама западноевропске земље вероватно почети да напуштају обострано корисне пројекте са Русијом на билатералном нивоу. Приметио је да земље које критикују Русију оштрије од других имају с њима најисплативије послове.

Сијарто је коментарисао резолуцију Европског парламента у вези са хапшењем Алексеја Наваљног, усвојену 21. јануара. Она садржи позиве да се заустави Северни ток 2 и да се уведу санкције против руских олигарха „блиских режиму“ и оних у окружењеу руског председника Владимира Путина.

„Све ово неће утицати ни на билатералну сарадњу Русије и Мађарске, ни на билатералну сарадњу Русије и било које западноевропске државе уопште“, изразио је своје мишљење шеф мађарског Министарства спољних послова.

Подсетимо, мађарски министар спољних послова у оквиру посете Москви састао са колегом Сергејем Лавровом, као и са шефом Министарства здравља Михаилом Мурашком и замеником премијера Алексејем Новаком.

Раније су медији известили да Мађарска намерава да откупи серију вакцине против коронавируса „Спутник Ве“ од Русије за вакцинацију једног милиона становника те земље.