Америчка обавештајна служба купује базе података да би шпијунирала људе без знања суда

Публикација НИТ примећује да обавештајни подаци „већином купују и користе информације о положају људи како би истраживали странце у иностранству“.
Америчка обавештајна служба купује базе података да би шпијунирала људе без знања суда

Према ТАСС-у чланак који је у суботу објавио Њујорк Тајмс каже да обавештајна агенција америчког Министарства одбране (ДИА), без судског налога купује базе података које омогућавају праћење кретања Американаца и грађана других земаља.

Из докумената до којих су дошли новинари публикације следи да су током пет истрага у протекле две и по године запослени у одељењу пратили кретање Американаца користећи базе података купљене од неких брокера.

„Чини се да ДИА углавном купује и користи информације о локацији за спровођење истрага странаца у иностранству.“ Наводи се да је један од задатака администрације да „идентификује претње америчким снагама распоређеним широм света“ наводи се у публикацији.

Према материјалу, према америчком закону америчке власти прво морају да добију судски налог како би од телекомуникационих компанија захтевале информације које би им омогућиле да успоставе кретање Американаца. Према новинама у овом случају РУМО користи рупу у закону о заштити личних података. Особље одељења полази од чињенице да им није потребна судска дозвола за куповину таквих база података.

У материјалу није прецизирано које истраге у вези са грађанима других држава прати ДИА. Такође није објашњено о којим земљама је реч.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: