Амерички и јапански министри одбране разговарали су о пресељењу америчке ваздухопловне базе на Окинави

Шефови министарстава одбране такође су разговарали о ситуацији око острва Сенкаку.
Амерички и јапански министри одбране разговарали су о пресељењу америчке ваздухопловне базе на Окинави

Према ТАСС-у амерички министар одбране Лојд Аустин у суботу је у телефонском разговору са својим јапанским колегом Нобуом Кишием разговарао о билатералној сарадњи у области безбедности севернокорејском проблему и ситуацији око острва Сенкаку (Диаоиу).

Министри Аустин и Кеси разговарали су о низу безбедносних питања у индо-пацифичком региону и разменили мишљења о одржавању америчко-јапанске алијансе у приправности упркос изазовима КОВИД-19. Такође су разговарали о потреби наставка америчких војних иницијатива за прерасподелу укључујући сталне напоре на изградњи објекта у Ханоку који би заменило базу Футенма  рекао је главни службеник за штампу одбране Џон Кирби у раширеној писаној изјави.

На острву Окинава концентрисано је 75% површине америчких војних постројења у Јапану што изазива незадовољство локалног становништва. Његов симбол је ваздухопловна база Футенма која се налази у густо насељеном подручју Гинован. Давне 1996. године Токио и Вашингтон су се договорили да одатле уклоне овај објекат. 1999. године одлучено је да се пресели на север Окинаве (у подручје Хеноко).

Њуз Фронт

посты:

Коментари: